با سلام و درود فراوان خدمت شما همراهان همیشگی گروه مهندسی سیویل سی . در این مطلب میخواهیم جزوه کاربردی نکات اجرایی گود برداری و سازه نگهبان را جهت استفاده دانشجویان و مهندسان عزیز معرفی نماییم . توصیه می شود فایل pdf آن ، که با کیفیت عالی تهیه شده است را در پایان نوشته دریافت نمایید . با ما همراه باشید :
گودبرداری و سازه نگهبان
تعریف گودبرداری :
گودبرداری به معنای پایین تر رفتن از سطح زمین طبیعی از طریق برداشت خاک موجود می باشد . گودبرداری ممکن است به منظور احداث زیرزمین ، کانال ، منبع آب ، پارکینگ و … صورت گیرد . گودبرداری پیش از آن که یک علم جدید باشد ، یک تکنیک است که دانش های قبلی ما را به یکدیگر پیوند می زند . گستره ی علم گودبرداری و احداث سازه نگهبان نیاز به مطالعات و بررسی های متعددی در زمینه های زیر دارد :
- مهندسی ژئوتکنیک
- مهندسی سازه
- شناخت مواد و مصالح
- روش های اجرا و ماشین آلات
- مسائل اقتصادی و اجتماعی
پس می توان گفت علم گودبرداری یعنی شناخت تبعات ناشی از برداشتن خاک و اقداماتی در جهت رفع و جلوگیری از مشکلات ناشی از آن .
ضرورت احداث سازه نگهبان :
در بسیاری از پروژه های عمرانی ممکن است نیاز باشد زمین به گونه ای خاکبرداری شود که جداره های آن قائم یا نزدیک به قائم باشد . با انجام گودبرداری تعادل موجود بین خاک های برداشته شده و خاک های برداشته نشده به هم می خورد . در نتیجه وضعیت تنش ها تغییر می کند و باز توزیع جدیدی در تنش های موثر خاک ایجاد می شود .
قبل از خاکبرداری ، خاک برداشته شده نقش یک سازه باربر خاکی را ایفا می کند . که از رانش و حرکت خاک برداشته نشده جلوگیری می کند . اما پس از انجام گودبرداری این سیستم باربر خاک از بین خواهد رفت . دیواره گود و توده خاک تا زمانی پابرجا است که تنش های موجود و باز توزیع تنش بین دانه های ، از آستانه تحمل خاک بالاتر نرود . در غیر این صورت دانه های خاک حرکت کرده و روی هم می لغزند . توده خاک تا زمان رسیدن به یک حالت پایدار ، حرکت می کند . که این حرکت منجر به ریزش گود خواهد شد .
در نتیجه جهت جلوگیری از ریزش گود ، باید از یک سیستم سازه ای به جای توده خاک برداشته شده استفاده کنیم . به این سیستم سازه ای ، سازه نگهبان می گویند . هدف از ایمن سازی جداره گود ، حفظ مال و جان انسان ها و همچنین ایجاد شرایط امن و مطمئن برای انجام کار و عملیات اجرایی می باشد .
جزوه نکات اجرایی گودبرداری و سازه نگهبان
درباره جزوه نکات اجرایی گودبرداری و سازه نگهبان :
جزوه نکات اجرایی گودبرداری و سازه نگهبان توسط سعید غفار پور ، مدرس دانشگاه شهید رجایی تهران تهیه و تنظیم شده است . این جزوه ۲۰۹ صفحه ای شامل مطالب مفید و تصویر های ارزشمند بسیاری می باشد که استفاده از آن می تواند برای دانشجویان و مهندسان عزیز عمران مفید باشد . در تهیه این جزوه از منابع متعددی استفاده شده که در زیر به برخی از آن اشاره می کنیم :
-
مبحث هفتم مقررات ملی ساختمان – ویرایش سوم
-
مبحث دوازدهم مقررات ملی ساختمان – ویرایش چهارم
-
گودبرداری و ایمن سازی – معاونت شهرسازی و معماری شهرداری تهران
-
اصول و مبانی گودبرداری و سازه های نگهبان – انتشارات سیمای دانش
-
روش های اجرایی گود و سازه نگهبان – انتشارات ایساتیس
-
روش های اجرای نیلینگ – مهندس جلالی
سرفصل مطالب جزوه نکات اجرایی گودبرداری و سازه نگهبان :
-
آستانه تحمل خاک
-
گودبرداری غیر اصولی و تصاویر مربوطه
-
ضرورت ایجاد گود و انجام عملیات گودبرداری
-
وظایف و مسئولیت های مهندس ناظر در مرحله تخریب و گودبرداری
-
مروری بر مکانیک خاک
-
کاوش های زیرسطحی
-
گمانه زنی و حفاری به منظور شناسایی خاک
-
ضوابط مبحث هفتم مقررات ملی ساختمان
-
آزمایش های درجا ، برجا ، در محل
-
شرح وظایف و مسئولیت های مجری در عملیات خاکی ، گودبرداری و حفر چاه
-
نکات مبحث دوازدهم مقررات ملی ساختمان (ایمنی و حفاظت کار در حین اجرا)
-
آیین نامه حفاظتی کارگاه های ساخنمانی
-
مشخصات فنی و عمومی کارهای ساختمانی
-
برخی قوانین مرتبط با حوادث گودبرداری
-
چگونگی کاهش خطرات گودبرداری
-
انواع روش های پایدار سازی گود
-
پایدار سازی گود با اجرای شمع
در پایان امیدواریم این مطلب برای شما دانشجویان و مهندسان عزیز سودمند بوده باشد . همچنین از شما دعوت می شود که از سایر مطالب مفید سایت سیویل سی ، مرجع مهندسی عمران و معماری ، دیدن فرمایید .
دانلود :
دانلود جزوه نکات اجرایی گود برداری و سازه نگهبان با لینک مستقیم